Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ LASER                                                                                                                                                  1) Μία τάση που εφαρμόζεται στο σύστημα, αναγκάζει το σωλήνα φωτός να αναβοσβήνει στιγμιαία, όπως το φλας στη φωτογραφική μηχανή. Βέβαια εδώ, αναβοσβήνει συνέχεια σε αντίθεση με της φωτογραφικής μηχανής.
Όλο το φως "πέφτει" επάνω στον κρύσταλλο ρουμπινιού.


2)Όταν ένα άτομο απορροφάει ένα φωτόνιο, τότε ένα ηλεκτρόνιό του, μεταπηδάει από τη χαμηλή ενεργειακή τροχιά που βρίσκεται, σε μία υψηλότερη.
Αυτά τα φωτόνια που παράγονται κατά τη διαδικασία αυτή από το ρουμπίνι, έχουν ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος (κόκκινο).
φωτόνια - άτομα - ηλεκτρόνια3) Τα φωτόνια που παράχθηκαν ανακλώνται μέσα  στους  ακριανούς καθρέπτες του κρυστάλλου, συνεχίζοντας έτσι τη βόλτα τους μέσα του.

Όμως κατά τη βόλτα τους μέσα στον κρύσταλλο, διεγείρουν κι άλλα άτομα και δημιουργούν κι άλλες μετακινήσεις ηλεκτρονίων σε υψηλότερες ενεργειακές τροχιές.

Τα φωτόνια όμως που έχουν παραχθεί με αυτόν τον τρόπο, όταν διεγείρουν ένα άτομο, δεν παράγεται μόνο ένα φωτόνιο όπως πριν, αλλά δύο!

 Παράγονται συνέχεια πάρα πολλά φωτόνια.

4) Ενώ ο ένας καθρέπτης πάντα ανακλά πίσω τα φωτόνια, από τον άλλον μερικά ανακλώνται πίσω, όμως άλλα τον διαπερνάνε και βγαίνουν έξω.

Αυτά τα πανίσχυρα φωτόνια που κατάφεραν και βγήκαν, είναι το laser! Βγαίνουν όλα στην ίδια ευθεία κι έχουν όλα τις ίδιες ιδιότητες και την ίδια ενέργεια, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την ιδιαίτερη ακτίνα που όλοι μας ξέρουμε...

Έτσι λοιπόν λειτουργεί το laser!

                                                                                                     ΛΙΛΙΑΝ Μ. - ΒΑΣΩ Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου