Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΟΡΑΣΗ

                                                         

Όραση

Όραση ή οπτική αντίληψη ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις. Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια, ενώ το αντικείμενο της αντίληψης είναι το φως.Η όραση είναι δυνατή μόνο όταν υπάρχει φως.Το φως του περιβάλλοντος προσπίπτει σε διάφορα αντικείμενα και έπειτα ένα μέρος του φτάνει στα μάτια. Εκεί, οι ακτίνες προσανατολίζονται κατάλληλα, ώστε να προβληθεί στον αμφιβληστροειδή η εικόνα του περιβάλλοντος. Στον αμφιβληστροειδή χιτώνα υπάρχουν πάρα πολλοί κατάλληλοι υποδοχείς φωτός, τα κωνία και τα ραβδία, βοηθώντας στην αντίληψη του χρώματος και του σχήματος αντίστοιχα.Αυτοί οι υποδοχείς ενεργοποιούνται ανάλογα με το χρώμα και την ένταση του φωτός και στέλνουν ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Όλα αυτά τα ερεθίσματα διαμορφωνουν μια εικόνα ,η οποία όμως είναι ανάποδα γιατί ανάποδα αποτυπώνεται η εικόνα στον αμφιβληστροειδή.Ο εγκέφαλος αναλαμβάνει να τη γυρίσει κανονικά.
 Constudeyepath el.png

ΓΥΑΛΙΑ-ΦΑΚΟΙ
Τόσο τα γυαλιά όσο και οι φακοί μυωπίας χρησιμεύουν για θεραπευτικούς σκοπούς.Τα γυαλιά αποτελούνται από δυο κομμάτια γυαλί, ένα για κάθε μάτι, καθένα από τα δύο αυτά κομμάτια κατασκευάζεται με τέτοια χαρακτηριστικά ώστε να διορθώνονται οι διαθλαστικές ανωμαλίες του κάθε ματιού και να βελτιώνεται η όραση του ανθρώπου. Σε περίπτωση που τα γυαλιά προορίζονται για την προστασία των ματιών από τον ήλιο, τα γυαλιά είναι χρωματιστά και ονομάζονται γυαλιά ηλίου.Αντίθετα οι φακοί είναι προθέσεις που έρχονται σε επαφή με τον κερατοειδή του ματιού,με σκοπό να αποφύγουμε να φοράμε γυαλιά για να διορθώσουμε μια διαθλαστική ανωμαλία.




Όραση και χρώμα


        Βασικά το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τρία χρώματα το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε και την ένταση του φωτός στο ορατό φάσμα τηςηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Με βάση αυτά επεξεργάζεται την εικόνα που λαμβάνει και αντιλαμβάνεται και τα υπόλοιπα χρώματα σύμφωνα με το προσθετικό μοντέλο σύνθεσης χρωμάτων που χρησιμοποιείται και στις οθόνες.


                                                                                                  Κυριακή Κασσικού, Ευθυμία Καραστογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου