Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΟΛΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τι είναι τα ολογράμματα;

Τα οπτικά ολογράμματα είναι τρισδιάστατες απεικονίσεις αντικειμένων.Ενώ καταγράφονται σε ένα λεπτό φίλμ, δίνουν την ψευδαίσθηση ότι έχουν βάθος όπως και τα πραγματικά αντικείμενα.Για την κατασκευή ολογραμμάτων χρησιμοποιείται ακτινοβολία λέηζερ (laser) και οπτικά εξαρτήματα, σε ειδικές εργαστηριακές διατάξεις.Τα ολογράμματα είναι τρισδιάστατα.Δεν είναι δυνατόν να αναπαραστήσουμε ένα ολόγραμμα στην οθόνη  του υπολογιστή η σε φωτογραφία. Φωτογραφίες και σκίτσα που βλέπουμε εδώ είναι δισδιάστατα, δεν έχουν δηλαδή βάθος.


Διαπερατά Ολογράμματα (transmission holograms)

Τα διαπερατά ολογράμματα είναι διαφανή και για να σχηματιστεί το είδωλο του αντικειμένου πρέπει να φωτίζονται από πίσω (όπως οι διαφάνειες).




Ανακλαστικά Ολογράμματα (reflection holograms)

Τα ανακλαστικά ολογράμματα  πρέπει να φωτίζονται από εμπρός.Είναι είτε αδιαφανή είτε διαφανή (βλέπουμε και τι υπάρχει από πίσω). 









Ιδεατό παράθυρο

 Το ολόγραμμα δημιουργεί ένα ιδεατό παράθυρο.Το αντικείμενο φαίνεται μόνο μέσα από αυτό το παράθυρο.Αν κοιτάξουμε έξω από το παράθυρο το αντικείμενο δεν είναι ορατόΜπορούμε να κατασκευάσουμε ολογράμματα που είναι ορατά από όποια θέση και αν τα παρατηρούμε.Το μειονέκτημα αυτών των ολογραμμάτων είναι ότι δεν είναι πολύ φωτεινά.






Πώς όμως σχηματίζονται εικόνες και μάλιστα τρισδιάστατες, σε ένα λεπτό διαφανές φίλμ;

Τα φυσικά φαινόμενα που συνεισφέρουν στην δημιουργία των ολογραμμάτων είναι η περίθλαση και η συμβολή του φωτός. Για την καταγραφή απαιτείται φως από λέηζερ και οπτικά εξαρτήματα τοποθετημένα σε ειδικές διατάξεις.




                                                                                                                                                                                                                                                                                 Α.Π. "ΗΡΩΝΑΣ"

1 σχόλιο:

  1. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΜΙΑ ΟΛΠΓΡΑΦΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΝ ΤΗΝ ΚΟΜΑΤΙΑΣΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΟΜΑΤΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή