Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

φως-βιολογια(περιληψη)


<<Κι εγένετο φως…κι εγένετο ζωή>>

ΦΩΣ = ΖΩΗ
Αν δεν υπήρχε φως δεν θα υπήρχε ζωή!

  Φωτοσύνθεση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα πράσινα φυτά και ορισμένοι άλλοι οργανισμοί μετασχηματίζουν τη φωτεινή ενέργεια σε χημική. Κατά την φωτοσύνθεση στα φυτά η φωτεινή ενέργεια δεσμεύεται και χρησιμοποιείται για τη μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα και νερού σε οξυγόνο και ενεργειακά πλούσιες οργανικές ενώσεις κυρίως υδατάνθρακες. Για τη διαδικασία αυτή είναι απαραίτητο το φως του Ήλιου και μια ειδική χρωστική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα και λέγεται χλωροφύλλη.Κατά τη φωτοσύνθεση από τα φύλλα απελευθερώνεται οξυγόνο στο περιβάλλον.

Η φωτοσύνθεση γίνεται μόνο στα πράσινα μέρη του φυτού όπου βρίσκεται η χλωροφύλλη. Στα φύλλα επίσης παράγεται η γλυκόζη. Η ενέργεια που χρειάζεται το φυτό για να συνθέσει γλυκόζη, προέρχεται από το φως του ήλιου. Δηλαδή μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε χημική, αφού η γλυκόζη περιέχει χημική ενέργεια.Από τη γλυκόζη παράγεται το άμυλο που είναι η τροφή των φυτών. Το άμυλο από τα φύλλα μεταφέρεται σε όλα τα μέρη του φυτού.

"Εμβιο φως σε στεριά και θάλασσα"
Βιοφωτισμός ή  Βιοφωταύγεια   χαρακτηρίζεται η δημιουργία φωτός σε διάφορα μήκη κύματος που εκπέμπεται από διάφορους ζώντες οργανισμούς.Το φαινόμενο της βιοφωταύγειας παρουσιάζεται σε πολλές βιο-ομάδες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους όπως τα βακτήρια, οι μύκητες, οι πυγολαμπίδες (και άλλα κολεόπτερα) καθώς και σε διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς .
O βιοφωτισμός είναι φαινόμενο που κατά κύριο λόγο απαντάται σε πελαγικούς οργανισμούς, αλλά δεν λείπει και από την ξηρά, όπως αποδεικνύει η ύπαρξη των πυγολαμπίδων και κάποιων μανιταριών.  Στην πράξη ο βιοφωτισμός είναι η κύρια πηγή φωτός στα βάθη των ωκεανών. 
Εκεί ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών μεταξύ τους οργανισμών έχει αναπτύξει την ικανότητα να εκπέμπει φως μέσω χημικών αντιδράσεων.Το φαινόμενο, δεν είναι εντοπισμένο και μπορεί να παρατηρηθεί ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε περιοχή και βάθος της θάλασσας.Συνήθως αποδίδεται στα δινομαστιγωτά, μονοκυτταρικά φύκη και στα <<φωτεινά>> βακτήρια.

Όραση ή οπτική αντίληψη ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις. Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια, ενώ το αντικείμενο της αντίληψης είναι το φως. Θεωρείται η πιο σημαντική από τις υπόλοιπες αισθήσεις, γιατί με αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος και μας αποδίδει το μεγαλύτερο ποσοστό πληροφοριών .
Βασικά το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τρία χρώματα το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε και την ένταση του φωτός στο ορατό φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Με βάση αυτά επεξεργάζεται την εικόνα που λαμβάνει και αντιλαμβάνεται και τα υπόλοιπα χρώματα σύμφωνα με το προσθετικό μοντέλο σύνθεσης χρωμάτων που χρησιμοποιείται και στις οθόνες. 
Συχνές είναι οι διαθλαστικές ανωμαλίες όπως η μυωπία, η πρεσβυωπία, ο αστιγματισμός κ.τ.λ που διορθώνονται χρησιμοποιώντας είτε γυαλιά είτε φακούς επαφής. 


                                                                                 Κυριακή Κασσικού, Ευθυμία Καραστογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου