Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012


ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΕΥΚΟΥ ΦΩΤΟΣ
Όταν το φως διαθλάται ταυτόχρονα και αναλύεται. Όμως δεν είναι πάντα ορατή αυτή η ανάλυση. Όταν το φως περάσει μέσα από πρίσμα, τότε εμφανίζεται πίσω από αυτό μια ευδιάκριτη έγχρωμη ταινία που λέγεται φάσμα του λευκού φωτός και περιέχει τα γνωστά χρώματα (ακτινοβολίες) κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και ιώδες (μωβ). Δεν είναι αυτά τα μοναδικά χρώματα του φάσματος είναι όμως τα κυριότερα και αυτά που μπορούμε να διακρίνουμε
ΧΡΩΜΑΤΑ
Βασικά το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τρία χρώματα το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε και την ένταση του φωτός στο ορατό φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Με βάση αυτά επεξεργάζεται την εικόνα που λαμβάνει και αντιλαμβάνεται και τα υπόλοιπα χρώματα σύμφωνα με το προσθετικό μοντέλο σύνθεσης χρωμάτων που χρησιμοποιείται και στις οθόνες.

Το χρώμα των σωμάτων έχει να κάνει με τις ακτινοβολίες που το σώμα διαχέει,αν είναι αδιαφανές ή επιτρέπει να περάσουν μέσα από αυτό,αν είναι διαφανές.Έτσι σώμα θα φαίνεται μαύρο όταν θα απορροφά όλες τις ακτινοβολίες, ενώ λευκό όταν δεν θα απορροφά καμία ακτινοβολία.

-->
6) Ανάλυση λευκού φωτός
Tο φως ,όταν περάσει μέσα από ένα πρίσμα, μπορεί να αναλυθεί σε περισσότερα χρώματα που δεν αναλύονται άλλο, ενώ η ανάμειξή τους μας δίνει ξανά το λευκό φως.
«Η ανάλυση του λευκού φωτός είναι αποκαλυπτική των πραγμάτων που κρύβονται και εμφανίζονται σε ορισμένα μόνο φαινόμενα». Γραμματικάκης Γιώργος
7) Σύνθεση επιμέρους χρωμάτων
Η σύνθεση του λευκού φωτός μπορεί να επιτευχθεί αν χρωματίσουμε ένα δίσκο με τα 7 χρώματα και τον γυρίσουμε γρήγορα, οπότε αυτό που βλέπουμε είναι η εντύπωση του λευκού φωτός.
Το λευκό φως συντίθεται και με την ανάμειξη σε κατάλληλη αναλογία των τριών βασικών χρωμάτων: κόκκινου, πράσινου και μπλε.
8) Χρωματα
Το χρώμα ενός σώματος εξαρτάται από τη συχνότητα του φωτός που προσπίπτει στο σώμα, καθώς και από τη δομή του σώματος από το οποίο επανεκπέμπεται.
Αν ένα σώμα φωτίζεται με λευκό χρώμα και φαίνεται λευκό, σημαίνει ότι δεν απορροφά καθόλου ακτινοβολία. Αν φαίνεται κόκκινο, σημαίνει ότι απορροφά όλες τις ακτινοβολίες εκτός από την κόκκινη την οποία διαχέει. Αν ένα σώμα φαίνεται κόκκινο στο λευκό φως και το φωτίσουμε με οποιαδήποτε άλλη ακτινοβολία βασικού χρώματος εκτός από το κόκκινο θα το απορροφήσει όλο και θα φαίνεται μαύρο.
Αν ένα σώμα είναι μαύρο σημαίνει ότι έχει απορροφήσει όλη την ακτινοβολία. Άρα καταλαβαίνεις ότι το μαύρο χρώμα δεν πρέπει να θεωρείται ¨χρώμα¨, αλλά έλλειψη χρώματος.
Tο γιασεμί
Είτε βραδιάζει είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί.
Γ. Σεφέρης
Tο λευκό και το μαύρο χρώμα διαφέρουν τόσο από τα υπόλοιπα χρώματα.
-->

Το ηλιακό φως δεν είναι απλό, αλλά σύνθετο, είναι δηλαδή ένα μείγμα ακτινοβολιών διαφόρων χρωμάτων που «συνταξιδεύουν» με την ίδια ταχύτητα και συνυπάρχουν μέσα στο ηλιακό φως, εφόσον το φως διαδίδεται στο κενό. Όταν όμως το φως διαθλάται ταυτόχρονα και αναλύεται, κάτι όμως που δεν είναι πάντα ορατό.Έτσι όταν αυτό το σύνθετο φως πέσει πάνω στη γυάλινη επιφάνεια του πρίσματος κάθε ακτινοβολία υφίσταται μία διαφορετική διάθλαση από τις υπόλοιπες και ακολουθεί μία δική της διαδρομή, τόσο μέσα στο πρίσμα όσο και έξω από αυτό,οπότε εμφανίζεται πίσω από αυτό μια ευδιάκριτη έγχρωμη ταινία που λέγεται φάσμα του λευκού φωτός και περιέχει τα γνωστά χρώματα (ακτινοβολίες) κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και ιώδες (μωβ). 
Το λευκό φως λυγίζει και άνοιγε σα βεντάλια με τα έξι χρώματα πάντοτε στην ίδια σειρά, στην οποία το λευκό και το μαύρο δεν έχουν καμία θέση.

Το λευκό φως συγκροτείται από ακτινοβολίες και κατά την ανάλυσή του προκύπτει μια συγκεκριμένη ακολουθία από τις ακτινοβολίες αυτές .


Όταν το ηλιακό φως πέφτει σε ένα αδιαφανές αντικείμενο το αντικείμενο απορροφά επιλεκτικά ορισμένες μόνο από τις ακτινοβολίες που «συνταξιδεύουν» στο ηλιακό φως. Οι υπόλοιπες ανακλώνται και μεταφέρουν στο ανθρώπινο μάτι το μήνυμα για το είδος του χρώματος.
Το καλντερίμι της Οίας υποδέχεται το ηλιακό φως και στην επιφάνειά του ανακλώνται όλες σχεδόν οι «συνιστώσες». Κάτι παρόμοιο συμβαίνει κάθε φορά που το ηλιακό φως συναντά το γάλα, το άνθος του γιασεμιού.
Το τρίχωμα του κόρακα υποδέχεται το λευκό φως και απορροφά το σύνολο σχεδόν από τις «συνιστώσες». Ελάχιστο από το φως ανακλάται, ο κόρακας δεν εκπέμπει σχεδόν καθόλου φως. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με το κάρβουνο, με τις κάργιες .
Για τους φυσικούς το μαύρο δεν είναι χρώμα, είναι απουσία χρώματος


ΒΙΒΗ ΤΖ




.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου