Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

-->
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ!
ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 

Α. ΦΩΣ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Άξιον εστί ....το φως.
    Το φως πληροί όλο το Σύμπαν. Διατρέχει όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου αλλά και της ανθρωπινής ιστορίας. Η λέξη “φως” εμπεριέχει βαθείς συμβολισμούς. Συνδέεται με τη σοφία, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, τη  δύναμη της φύσης.
      Στο φως και στις πηγές του, πολύ πριν γίνει αντικείμενο μελέτης της επιστήμης, αποδιδόταν θεϊκή υπόσταση. Οι μυθολογίες των λαών έχουν να επιδείξουν εικόνες και μύθους απαράμιλλους, που μιλούν για τον Ήλιο και την Σελήνη, τα αστέρια ή την φωτιά. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Ησιόδου στη Θεογονία του όπου την πρωταρχική τριάδα της δημιουργίας συνιστούν το Χάος, η Γη και ο Έρως. Από το Χάος γεννιούνται η Νύκτα και το Έρεβος και από την δική τους ένωση τα αντίθετα, ο Αιθέρας και η Ημέρα. Η σημασία του φωτός υπογραμμίζεται και σε μια ωραία εικόνα της κοσμογονίας που συναντάμε στον κωμικό ποιητή Αντιφάνη: «Από την Νύχτα και την Σιωπή έγινε το Χάος, από το Χάος και την Νύχτα ο Έρως, από τον Έρωτα το Φως και από το Φως η πρώτη γενιά των θεών».
    Το φως σαν πανανθρώπινο και παγκόσμιο σύμβολο της σοφίας, της αλήθειας και του αγαθού είναι η νοητή γραμμή που ενώνει τη φωτιά του Προμηθέα,το απολλώνιο φως, την ολυμπιακή φλόγα με το “ανέσπερο φως” της Ανάστασης και το “Άξιον εστί” του Ελύτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου