Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
(ΠΕΡΙΛΗΨΗ)

ΑΝΑΚΛΑΣΗ-ΔΙΑΧΥΣΗ



Ανάκλαση ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το φως που διαδίδεται σ' ένα μέσο συναντάει τη διαχωριστική επιφάνεια ανάμεσα σ’ αυτό το μέσο διάδοσης και σ' ένα άλλο και ένα μέρος του  επιστρέφει στο αρχικό μέσο διάδοσης, αλλάζοντας διεύθυνση διάδοσης.
Η ανάκλαση διακρίνεται σε α) κανονική ή κατοπτρική ανάκλαση και σε β)διαχυτική ανάκλαση.    
α)Η κατοπτρική ανάκλαση συμβαίνει όταν παράλληλες ακτίνες προσπίπτουν σε λεία επιφάνεια και ανακλώνται επίσης παράλληλα.

 β)Η διαχυτική ανάκλαση ή απλά  διάχυση (ειδική περίπτωση του φαινομένου της ανάκλασηςσυμβαίνει όταν παράλληλες ακτίνες προσπίπτουν σε τραχιά επιφάνεια και ανακλώνται προς τυχαίες κατευθύνσεις. Σ’ αυτό το είδος οφείλεται και η διάχυση του φωτός του Ήλιου στην ατμόσφαιρα και η διάδοσή του προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η ατμόσφαιρα της Γης μας χαρίζει ξανά το φως του Ήλιου. Αντίθετα, ο ουρανός της Σελήνης,  είναι σκοτεινός, αφού η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα.
 

 
ΔΙΑΘΛΑΣΗ 
Διάθλαση ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το φως, πέφτοντας με κάποια γωνία στη διαχωριστική  επιφάνεια  δυο διαφανών  μέσων, περνάει από ένα μέσο σε ένα άλλο, στο οποίο το φως διαδίδεται με διαφορετική ταχύτητα, και ένα μέρος του ανακλάται ενώ το υπόλοιπο διαθλάται, δηλαδή διαδίδεται με διαφορετική διεύθυνση από την αρχική. 
Αυτή η αλλαγή πορείας του φωτός δημιουργεί διάφορες οφθαλμαπάτες, όπως είναι το ¨σπάσιμο¨ του μολυβιού μέσα στο νερό ή η λανθασμένη αντίληψη που έχουμε για το πραγματικό βάθος του βυθού της θάλασσας ή το βάθος των αντικειμένων που είναι βυθισμένα στο νερό.
   
«-Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;»
«-Πολύ απλά......Το φως ακολουθεί την πορεία που χρειάζεται για να φτάσει πιο γρήγορα».


ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΜΟΣ
Το φως στο κενό και στον αέρα διαδίδεται με την ίδια ταχύτητα ανεξάρτητα από το μήκος κύματος.Σε ένα υλικό οπτικό μέσο όμως, η ταχύτητα του φωτός είναι διαφορετική για διαφορετικά μήκη κύματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε φως που αντιστοιχεί σε διαφορετικό μήκος κύματος να διαθλάται με διαφορετική γωνία στο οπτικό μέσο και άρα το φως να σκεδάζεται. Ο δείκτης διάθλασης του μέσου δεν είναι σταθερός, αλλά εξαρτάται από το μήκος κύματος του φωτός. Το φαινόμενο αυτό, η εξάρτηση δηλαδή της ταχύτητας του φωτός  και του δείκτη διάθλασης από το μήκος κύματος, ονομάζεται διασκεδασμός.

Ανάκλαση ονομάζεται το φαινόμενο της αλλαγής διεύθυνσης διάδοσης ενός μετώπου κύματος,μέσα στο ίδιο μέσο,από μία διαχωριστική επιφάνεια.Τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα ανάκλασης είναι αυτά των κυμάτων φωτός,ήχου και νερού.
ΔΙΑΧΥΣΗ
Διάχυση φωτός είναι ειδική περίπτωση του φαινομένου της ανάκλασης που παρατηρείται όταν φωτεινά κύματα κατά την πρόπτωσή τους σε σώματα με ακανόνιστες επιφάνειες ανακλώνται προς διάφορες κατευθύνσεις.Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην ύπαρξη ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού λείων,μικροσκοπικών επιφανειών που απαρτίζουν τις ακανόνιστες ή τραχιές επιφάνειες των σωμάτων.

ΔΙΑΘΛΑΣΗ
Όταν μια λεπτή φωτεινή δέσμη πέσει με κάποια γωνία στη διαχωριστική  επιφάνεια  δυο διαφανών  μέσων διαφορετικής οπτικής πυκνότητας, ένα μέρος του φωτός ανακλάται, το πιο πολύ όμως περνά μέσα στο δεύτερο σώμα. Η πορεία της δέσμης στο δεύτερο σώμα δεν είναι συνέχεια της προσπίπτουσας. Φαίνεται να σπάει στην επιφάνεια διαχωρισμού και να πλησιάζει ή να απομακρύνεται από την κάθετο που θεωρούμε στο σημείο προσπτώσεως. Το φαινόμενο αυτό το λέμε διάθλαση.


 
Βιβή Τσ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου